Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Yeni Cami/ Γενί Τζαμί

η εξωτερική άποψη 
Όποιος έχει περάσει από την περιοχή του Κεράτιου Κόλπου και  συγκεκριμένα από το Εμίνονου, τότε είναι αδύνατον να μην έχει πέσει η ματιά του στο επιβλητικό τζαμί της περιοχής, το Γενί Τζαμί ή το Τζαμί της Βαλιντέ Σουλτάνας.

Η κατασκευή του αυτοκρατορικού αυτού Τζαμιού ξεκίνησε το 1597 από την Σουλτάνα Σαφιγιέ, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Γ'. Ο πρώτος αρχιτέκτονας που ανέλαβε το έργο ήταν ο Νταβούτ Αγάς, μαθητής του περίφημου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. 

Μετά τον θάνατο του Νταβούτ αγά, το έργο το ανέλαβε ο Νταλγκίτς Αχμέτ Αγάς. Η κατασκευή διήρκεσε αρκετά χρόνια και πέρασε από πολλές περιπέτειες και ολοκληρώθηκε από την Τουρκιάν Χατιτζέ Σουλτάνα.
το εσωτερικό του τεμένους 

Η κατασκευή σταμάτησε για κάποιο καιρό, όταν ανέβηκε στο θρόνο  ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Α', ο οποίος δεν είχε ενδιαφερθεί στο να συνεχίσει το έργο.

Το 1661 η Τουρκιάν, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Δ', η οποία προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Μουσταφά Αγά. Το 1663, μετά από 66 χρόνια, το έργο ολοκληρώθηκε, οπότε και δόθηκε σε λειτουργία για το κοινό.

από την γέφυρα του Γαλατά
Το Γενί Τζαμί αποτελούσε ένα kulliye, το οποίο ήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα, στου οποίου το κέντρο υπήρχε το τέμενος και στο εξωτερικό χώρο υπήρχαν μεντρεσέδες, κουζίνες, φούρνοι, χαμάμ, ντουρουσσίφα ( θα αναφερθώ σε αυτά σε επόμενο κείμενο)  και άλλα κτίρια για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Η Σαφιγιέ, ήθελε να χτίσει το τζαμί στην περιοχή του Εμίνονου, καθώς εκεί υπήρχε μια Εβραϊκή κοινότητα με μεγάλη επιρροή.







η αυλή του τεμένους
Οι τοίχοι του, με το πέρασμα των χρόνων κατεδαφίστηκαν. Οι μεντρεσέδες επίσης δεν άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Η Αιγυπτιακή αγορά ( γνωστοί σε όλους  μας) είναι η κλειστή αγορά του Τζαμιού.

Επίσης στο kulliye υπάρχει ο τάφος της Σουλτάνας Χατιτζέ καθώς και ηγεμόνων και πριγκίπων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.