Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τούρκοι εθελοντές γιατροί, ετοιμάζονται να ανοίξουν νοσοκομείο στην Αιθιοπία.


Το ίδρυμα υγείας Μαρμαρά (MASFED) και το Τούρκικο ίδρυμα Kimse Yok Mu (είναι κανείς εδώ;), ετοιμάζονται να ανοίξουν ένα νοσοκομείο στην Αφρικανική χώρα, στην οποία ο μέσος όρος ζωής είναι μόνο τα 40 χρόνια.

Το νοσοκομείο, 40 κλινών, αναμένεται να ανοίξει την 1 Αυγούστου. Συνολικά 50 νοσηλευτές από την Τουρκία και την Αιθιοπία, θα εξυπηρετήσουν τους ασθενείς του νοσοκομείου. Οι δέκα γιατροί, οι οποίοι θα εργαστούν στο νοσοκομείο θα είναι Τούρκοι. Πέντε από αυτούς θα μένουν μόνιμα στην Αιθιοπία, ενώ οι υπόλοιποι θα μένουν στη χώρα για ένα διάστημα 3-6 μηνών. Το νοσοκομείο θα παλέψει κυρίως στην πρόληψη και καταπολέμηση επιδημιών όπως η μαλάρια, Ιλαρά, μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και ο τυφοειδής πυρετός,  που αποτελούν τα βασικά προβλήματα της χώρας, καθώς και τη παιδική θνησιμότητα. Μιλώντας στην Today's Zaman, ο Πρόεδρος της MASFED Ahmet Seyfi Gözaydın είπε, :’’Η περιοχής του Χαράρι στην Αιθιοπία, ήταν παλαιότερα υπό  την διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  του προκατόχου της Τουρκίας, έτσι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή. Όταν το νοσοκομείο ανοίξει, οι φίλοι μας ( γιατροί, μέλη της οργάνωσης)  θα αφήσουν τις δουλειές τους στην Τουρκία και θα πάνε στην περιοχή του Χαράρι, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Η ειδικότητα, των γιατρών που θα μείνουν  μόνιμα στην Αιθιοπία, έχει ήδη αποφασιστεί. Θα είναι ένας ουρολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γενικός χειρούργος, ένας παθολόγος και ένας ειδικός σε εσωτερικές ασθένειες. Οι υπόλοιποι προσωρινοί ιατροί θα προέρχονται από άλλες ειδικότητες.

Αυτοί οι γιατροί θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό με καταγωγή από την Αιθιοπία, που θα εργαστούν στο νοσοκομείο, θα περάσουν ειδική εκπαίδευση στη Τουρκία.
Οι αρχές της Αιθιοπίας, είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες από την μεγάλη αυτή επένδυση, ο πρόεδρος του MASFED, δήλωσε ότι το άνοιγμα του νοσοκομείου στην  Αιθιοπία θα βοηθήσει αρκετά τον γηγενή πληθυσμό, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πηγή : Today's Zaman, April 1, 2013