Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα...

Στις 30 Μαρτίου του 1432, στην τότε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Αδριανούπολη, γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες  τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και της παγκόσμιας Ιστορίας.  Φυσικά αναφέρομαι στον Μωάμεθ τον Β' τον "Πορθητή".  

Ένας χρόνος μαζί...

Το σημερινό κείμενο δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα..η ιστορία για την οποία θα μιλήσω, είναι σχετικά με το ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής...

Ούτε μπορώ να το διανοηθώ ότι τον τελευταίο ένα χρόνο είμαστε μαζί, ήταν 30 Μαρτίου πέρσι, όταν από το μυαλό μου ξεκίνησε να διαμορφώνετε η ιδέα για να φτιάξω ένα χώρο αποκλειστικά για την ιστορία της Τουρκίας. Σήμερα ακριβώς ένα χρόνο μετά, νιώθω τόσο χαρούμενος και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ήταν μαζί μου στην προσπάθεια αυτή...13000 επισκέψεις και συνεχίζουμε...ποτέ δεν πίστευα...ακόμα και όταν ξεκινούσα ότι το μπλοκ αυτό με την συγκεκριμένη θεματολογία θα κατάφερνε να προσελκύσει τόσους ανθρώπους... ωστόσο αποδείχθηκε λάθος η σκέψη μου αυτή και είμαι πολύ ευτυχισμένος για αυτό.. 
Άνθρωποι από όλες τις ηπείρους και συνολικά πάνω από 100 χώρες επισκέφτηκαν το μπλοκ... Σίγουρα κάποια κείμενα δεν ήταν και τόσο καλογραμμένα..κάποια ίσως να ήταν και παντελώς αδιάφορα.. παρόλ' αυτά πιστεύω ότι η εικόνα ήταν θετική και η βελτίωση από κείμενο σε κείμενο αισθητή.
Ως αποκορύφωμα της προσπάθειας θεωρώ το γεγονός ότι μέσω από το μπλοκ προσπάθησα και θα συνεχίσω ακόμα πιο έντονα, να συνδράμω στην αδελφοποίηση των οπαδών  της Μπεσίκτας και του ΠΑΟΚ. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, καθώς φάνηκε και από την δική σας ανταπόκριση στο κείμενο για τον αγώνα της Μπεσίκτας με τον Ολυμπιακό, ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο ενδιαφερθήκατε...στατιστικά και μόνο το κείμενο είχε 500 προβολές μόνο τις πρώτες 6 ώρες από την ανάρτηση του.
Τον ερχόμενο μήνα αποφάσισα το turkeyhistory.blogspot.com να έχει μια εορταστική θεματολογία.. Βασικό ζήτημα θα είναι αυτό της Τούρκικης Γλώσσας και Λογοτεχνίας...
Το ζήτημα αυτό δεν το επέλεξα τυχαία...οι πολύ κοντινοί μου φίλοι, γνωρίζουν ότι ένας από τους λόγους που επέλεξα αυτήν την κατεύθυνση στη ζωή μου, ήταν ο μεγάλος Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ....
Φυσικά τον μικρό απολογισμό  μου, θα τον κλείσω με λίγα λόγια από τον Ναζίμ....
Φίλοι μου Έλληνες.
Πρέπει ν' αγωνιστούμε μαζί, χέρι με χέρι για την εθνική ανεξαρτησία των χωρών μας, για τη δημοκρατία ενάντια σε κάθε εκδήλωση φασισμού, ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Έτσι η φιλία μας θα γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή.


Απόσπασμα από το γράμμα του Ναζίμ προς τους Έλληνες...


Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

110 χρόνια Μπεσίκτας....

Πριν 2 μέρες, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Τουρκίας, είχε τα γενέθλια του. Φυσικά μιλάμε για την Μπεσίκτας, έναν από του σημαντικότερους αθλητικούς συλλόγους της Τουρκίας και όχι μόνο. 
19/3/1903-19/03/2013, 110 χρόνια ιστορίας, για τον σύλλογο-σύμβολο της Τουρκίας...Για ένα σύλλογο που συνδέει το Οθωμανικό παρελθόν με την σημερινή Τουρκία..
19:03, η νύχτα μέρα στη Κωνσταντινούπολη, οι εορταστικές εκδηλώσεις παίρνουν φωτιά...με  αποκορύφωμα τα πυροτεχνήματα ...
Πρώτου συνεχίσω με το ιστορικό κομμάτι, ας δούμε και λίγες εικόνες από την ημέρα εκείνη.....





Η περιοχή του Μπεσίκτας

Η Μπεσίκτας, κατά τα Βυζαντινά χρόνια γνωστό ως Διπλοκιόνιο, όνομάζεται η περιοχή της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στο Βόσπορο.
Στην περιοχή, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε η εκκλησία της Κουνόπετρας όπου φυλλάσονταν το ανάκλιντρο του Χριστού στη φάτνη όπου γεννήθηκε (κουνόπετρα είναι η μετάφραση του σημερινού ονόματος).
Η περιοχή εξελίχθηκε σε θέρετρο της Οθωμανικής δυναστείας, οι οποίοι έχτισαν εκεί θερινά ανάκτορα και παραθεριστικές κατοικίες. Καθώς και το Παλάτι Ντολμάμπαχτσε, το οποίο σίγουρα θα έχετε θαυμάσει εάν έχετε περάσει από την περιοχή.




19/03/1903

Beşiktaş ιδρύθηκε το 1903 κατά τη διάρκεια της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια ομάδα από 22 νεαρά άτομα συγκεντρώνονταν κάποιες μέρες της εβδομάδας με σκοπό να εκτελέσει σωματικές ασκήσεις στο Serencebey γειτονιά της Μπεσίκτας. Μέλη της ομάδας των ατόμων αυτών ήταν, οι γιοί του Οσμάν Πασά, Μεχμέτ Samil και Hüseyin Bereket, και κάποιοι άλλοι νέους της γειτονιάς - όπως ο Fetgeri Αχμέτ, Μεχμέτ Αλί Fetgeri, Nazım Nazif, Cemil Ρeti και Sevket. 

Οι ιδρυτές του συλλόγου


Εν το μεταξύ, την περίοδο εκείνη ο  Σουλτάνος ​​Αμπντούλ Χαμίντ Β, είχε αναθέσει σε μυστικούς πράκτορες του να επιβλέπουν αν υπάρχουν σύλλογοι οι οποίοι αναπτύσσονται κρυφά με πολιτικούς σκοπούς. Οι πράκτορες αυτοί πήγαν στην αστυνομία τους νέους αυτούς. Δεδομένου ότι δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο, το οποίο βρισκόταν σε δυσμένεια εκείνες τις ημέρες, αλλά ασχολούνταν μόνο με σωματικές ασκήσεις, καθώς και ότι οι νέοι αυτοί ήταν κοντά στο Παλάτι, είχε ως αποτέλεσμα να μην τιμωρηθούν και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν. Στην πραγματικότητα, Şehzade Abdülhalim, γιος του Σουλτάνου, υποστήριξε αυτούς τους νέους και άρχισε να συμμετέχει αρκετά συχνά και ίδιος στις προπονήσεις τους. Ο διάσημος πυγμάχος και παλαιστής Kenan Μπέη πήρε και αυτός μέρος στις προπονήσεις.
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Μπερεκέτ ιδρύθηκε το 1903, με ειδική άδεια από της αρχές.

Το πρώτο σήμα, σχεδιασμένο από τον  Μεχμέτ Σαλήμ Μπέη


Η αλλαγή του ονόματος

Μετά τα πολιτικά γεγονότα του Μαρτίου του 1909,  στην Κωνσταντινούπολη έφθασαν από την Αδριανούπολη ο Fuat Balkan και ο  Mazhar Kazancı. Ο πρώτος ήταν προπονητής ξιφασκίας και ο δεύτερος παλαιστής και αρσιβαρίστας. Με την αποκατάσταση της πολιτικής κατάστασης, οι 2 αυτοί θα έρθουν σε επαφή με το Γ.Σ Μπερεκέτ, τους οποίους θα πείσουν να γυμναστούν μαζί τους. Ο  Fuat Balkan θα παραχωρήσει τον πρώτο όροφο του σπιτιού του στο Ιχλαμούρ, στο Μπεσίκτας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως γραφεία του συλλόγου. Ο Γ.Σ Μπερεκέτ, θα αλλάξει το όνομα του σε ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ. Τα πρώτα τμήματα ήταν, γυμναστική, πάλη, ξιφασκία, πυγμαχία και στίβο. Σημαντικοί ξιφομάχοι ήταν οι Refik και Serafettin Begs.
Η Μπεσίκτας το 1903

03/01/1910

Την  ημερομηνία αυτή ο Οθωμανικός Γυμναστικός Σύλλογος Μπεσίκτας, γίνεται ο πρώτος αναγνωρισμένος σύλλογος της χώρας. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά ο διοικητής του Πέρα, Μουχιτίν Μπέης. Η απήχηση του συλλόγου μεγάλωσε αρκετά, τα γραφεία μεταφέρθηκαν από το Ιχλαμούρ στο κτήριο 49 στο Ακαρετλέρ σε μεγαλύτερο κτήριο. Ωστόσο τα επόμενα χρόνια μεταφέρθηκαν στο κτήριο 84 πάλι στο Ακαρετλέρ. Η αυλή πίσω από το κτήριο μετατράπηκε σε γήπεδο.

Η ίδρυση του Ποδοσφαιρικού τμήματος

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της Μπεσίκτας ιδρύθηκε το 1911 όταν προσχώρησαν στον σύλλογο δύο τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής του Μπεσίκτας, η "Valideçeşme" και η "Basiret".  Την προσπάθεια ξεκίνησε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Valideçeşme, Αχμέτ Σεραφεττίν Μπέης (Σερέφ Μπέης), ο οποίος προσχώρησε με την ομάδα του στην  Μπεσίκτας, μετά τον ακολούθησε και η Basiret. Οι πρώτες προπονήσεις έγιναν στην αυλή των γραφείων της ομάδας στο Ακαρετλέρ.  Στην αρχή τα χρώματα της ομάδας ήταν το ερυθρόλευκα, αλλά το κόκκινο αντικαταστάθηκε από το μαύρο ως ένδειξη πένθους για τις εδαφικές απώλειες της Τουρκίας στα Βαλκάνια κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Η Μπεσίκτας εκείνη την εποχή ήταν ο μόνος τουρκικός αθλητικός σύλλογος της χώρας για αυτό και αγωνίστηκε σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις ως αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Ως εκ τούτου η Μπεσίκτας είναι η μόνη τουρκική ομάδα που της επιτρέπεται να φέρει στο έμβλημά της την τουρκική σημαία.
Η ομάδα μεσουράνησε στο τουρκικό ποδόσφαιρο κατά την δεκαετία του '40 και αυτό είχε ως επακόλουθο να αποκτήσει το προσωνύμιο Μαύροι Αετοί (Καρά Kartallar), το οποίο καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το 1941 και από τότε συνοδεύει την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.
Ο πρώτος τίτλος στο πρωτάθλημα Κωνσταντινούπολης  η ομάδα αφού κέρδισε όλους του αγώνες στους ομίλους, στο τελικό κέρδισε την Νταρουσσάφακα με 2-1 στο τελικό, στις 23 Ιουλίου 1920.
Η Μπεσίκτας παρουσίασε ανταγωνιστικές ομάδες και κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 όπως και στις αρχές της δεκαετίας του '80 αλλά η η πιο επιτυχημένη περίοδος του συλλόγου είναι αναμφισβήτητα η δεκαετία του '90 όταν έχοντας στην τεχνική της ηγεσία τον Άγγλο προπονητή Γκόρντον Μάιλν (Gordon Milne) πανηγύρισε την κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων (3 από αυτά συνεχόμενα) και 3 κυπέλλων.

Ο πρώτος προπονητής

Ο Αχμέτ Σεραφεττήν Μπέης, ήταν ο πρώτος προπονητής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Μπεσίκτας, καθώς και ο δημιουργός του τμήματος.  Γεννήθηκε το 1894 στην Κωνσταντινούπολη. Ως προπονητής, ανέλαβε την Μπεσίκτας από το 1911-1925, μια περίοδο όπου κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Κωνσταντινούπολης και όνειρο του ήταν η κατασκευή γηπέδου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1933, λίγους μήνες όμως αργότερα αρρώστησε βαριά και πέθανε. Το νέο γήπεδο πήρε το όνομα του. 
Το Seref Stadium

Το Ινονού

Έδρα της Μπεσίκτας είναι το Ισμέτ Ινονού Στάντιουμ το οποίο φέρει το όνομα του δεύτερου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ισμέτ Ινονού, και εγκαινιάστηκε στις 19 Μαΐου του 1947. Ο πρώτος αγώνας που διεξήχθη στο Ινονού ήταν φιλική αναμέτρηση μεταξύ της Μπεσίκτας και της σουηδικής ΑΙΚ Στοκχόλμης.Το γήπεδο ανακατασκευάστηκε το 2004 με κυριότερες αλλαγές την αφαίρεση του στίβου και την επέκταση του αγωνιστικού χώρου, καθώς και της χωρητικότητας (32.086 θέσεις).
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο όπου ο θεατής έχει τη δυνατότητα να βλέπει δυο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία.
Φέτος είναι η τελευταία σεζόν για το γήπεδο αυτό, καθώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την οικοδόμηση του νέου γηπέδου της Μπεσίκτας, το οποίο θα  πάρει το όνομα Σερέφ.



Βίντεο από τον αγώνα με την Λίβερπουλ, από το αγώνα αυτό, οι οπαδοί της Μπεσίκτας, κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ ντεσιμπέλ, 132....δείτε το Βίντεο αξίζει...




Ο μεγαλύτερος οπαδός

Τον τίτλο του μεγαλύτερου  οπαδού της Μπεσίκτας, δεν τον έχει άλλος από την πιο σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ιδρυτής και ο αναμορφωτής του Τούρκικου κράτους, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Τούρκικης Δημοκρατίας από το 1923 μέχρι και τον θάνατο του το 1938. Η σχέση της Μπεσίκτας και του Κεμάλ Ατατούρκ ξεκινά από το 1915 όταν ο Κεμάλ θα εμπιστευτεί την φροντίδα΄της αδερφής και την μητέρας του, όταν αυτός έλειπε στο μέτωπο, στα μέλη της Μπεσίκτας, καθώς η οικία του ήταν κοντά στα γραφεία της ομάδας στο Ακαρετλέρ. Επίσης τα μέλη της Μπεσίκτας στήριξαν τις προσπάθειες του Κεμάλ, σχετικά με την αναμόρφωση της χώρας.
"GENTLEMEN,
I HAVE BEEN FOLLOWING YOUR AND YOUR PLAYERS’ SERIOUS WORK, AGILITY AND COMPETENCY WITH GREAT ATTENTION AND PLEASURE FOR QUITE SOME TIME. 
REGARDLESS OF HOW A PERSON IS DEVELOPED INTELLECTUALLY, IF HIS PHYSICAL DEVELOPMENT IS INSUFFICIENT, HE CANNOT CARRY THAT ADVANCED MIND FORWARD AS IN THE CASE OF AN INEFFECTIVE DEFENSE OF FATHERLAND BY A YOUTH LACKING PHYSICAL ACTIVITY AND SPORTS.  
ALL THESE YOUNGSTERS, YOU ARE TRYING TO BRING UP WITH THE LATEST SCIENTIFIC METHODS, WILL BE ABLE TO DEFEND THIS FATHERLAND ONLY IF THEY ARE COMPLETELY DEVELOPED BOTH PHYSICALLY AND INTELLECTUALLY. AND THEN THEY WILL PROVE THE ETERNAL POWER OF THIS TURKISH NATION AGAINST THEIR EUROPEAN COUNTERPARTS NOT ONLY IN THE SCIENTIFIC FIELD BUT IN ALL KINDS OF SPORTS COMPETITIONS AS WELL.   
I SINCERELY CONGRATULATE YOU ON YOUR ONGOING EFFORT AND EXPECT TO HEAR GREAT ACHIEVEMENTS IN THE FUTURE FROM YOU.’’
ATATÜRK - 1915

Λόγια του Κεμάλ για την Μπεσίκτας.



Ο πρώτος πρόεδρος

Πρώτος Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μεχμέτ Σαμίλ Οσμάνογλου, ο οποίος ανέλαβε το 1903-1908, ο ίδιος ήταν και ο σχεδιαστής του πρώτου σήματος του συλλόγου. Ήταν 16 χρονών όταν μαζί με τους υπόλοιπους νέους δημιούργησαν το σύλλογο, στον κήπο του πατέρα του Οσμάν Πασά στο Serencebey.
 ο Μεχμέτ Σαμίλ Οσμάνογλου



Κάποια σημαντικά αγωνιστικά επιτεύγματα




--Ο πρώτος χρονολογικά τουρκικός αθλητικός σύλλογος (1903).
--Η μοναδική ομάδα που κατέκτησε το Τουρκικό Πρωτάθλημα αήττητη.
--Η ομάδα με το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς ήττα (56 αγώνες).
--18 Συνεχόμενες νίκες .
--Νικήτρια ομάδα του πρώτου τουρκικού Σούπερ Καπ το 2006 (νίκη με επί της Γαλατασαράι 1-0).


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

κύρια πηγή μου ήταν ο επίσημη σελίδα της ομάδας, https://www.bjk.com.tr

Χρόνια πολλά Μπεσίκτας.....



2012 - Fikret Orman


Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κιοσέ Μιχαήλ (Σπανός), ένας από τους κύριους οργανωτές του κρατιδίου του Οσμάν.

Στην οργάνωση του νέου κρατιδίου θα βοηθήσει σημαντικά και καταλυτικά ένας Βυζαντινός αξιωματούχος, Μιχαήλ Σπανός, γνωστός ως Κιοσέ Μιχαήλ , διοικητής του φρουρίου της Κερμεγκίας στη Βιθυνία ( σημερινό Harmankaya), ο οποίος συνελήφθη αιχμάλωτος από τον Οσμάν, ωστόσο γίνεται στενός φίλος και συνεργάτης του Οσμάν. Ο Μιχαήλ μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό του φρουρίου ασπάστηκαν το Ισλάμ, ακολουθώντας την κύρια πολιτική του Οσμάν, η οποία ήταν ο εξισλαμισμός του Βυζαντινού Πληθυσμού και κυρίως αξιωματούχων.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σίγουρα το έχετε δει στην Istiklal....

Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με το μοναδικό τζαμί, στον πιο φημισμένο και πολυσύχναστο  δρόμο της Κωνσταντινούπολης. Το Huseyin Aga Cami, βρίσκετε ακριβώς δίπλα από το Ντεμίρορεν και κάποιοι δεν θα θα το έχετε δει και αρκετοί θα έχετε αναρωτηθεί, όπως και  εγώ, πως είναι δυνατόν, στην Κωνσταντινούπολη των εκατοντάδων τζαμιών να υπάρχει μόνο ένα στην Ιστικλάλ, στην οποία μπορείς να βρεις αρκετές εκκλησίες, με την Αγία  Τριάδα να δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Ταξείμ και την καθολική του Αγίου Αντωνίου να προκαλεί με την αρχιτεκτονική της.
Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί αρκετά εύκολα. Το ταξείμ στα πρώτα Οθωμανικά χρόνια βρισκόταν εκτός των τειχών της Πόλης και αποτελούσε μια αρκετά αραιοκατοικημένη περιοχή. Το τζαμί εγκαινιάσθηκε το 1597, 200 χρόνια  δηλαδή πριν την διεύρυνση των Οθωμανικών τειχών της  Πόλης. 
Ας ασχοληθούμε πρώτα με το ποιος ήταν ο Χουσεϊν Αγάς, ο υπαίτιος για την δημιουργία του Τζαμιού.

O Χουσεϊν Αγάς, κατείχε κατά την διάρκεια της ζωής του δυο σημαντικές θέσεις στην Οθωμανική διοίκηση. Ο ευνούχος Χουσεϊν κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα κατείχε την θέση του Σεΐχη του Χαρεμιού, με λίγα λόγια υπεύθυνος του Χαρεμιού και μοναδικός "άνδρας" που μπορούσε να μπει στο χαρέμι εκτός από αυτούς της δυναστείας.
Η δεύτερη και εξίσου σημαντική θέση που κατείχε προτού πάει στο Χαρέμι, ήταν αυτή του Καδή, στη Μεδίνα, την εποχή που οι δυο  ιερείς πόλεις του Ισλάμ βρισκόταν στα χέρια των Οθωμανών. Επομένως καταλαβαίνει κανείς ότι ο Χουσεϊν κατείχε μια πολύ σημαντική θέση στην Οθωμανική διοίκηση, ως καδής είχε το δικαίωμα να ελέγχει τους υπόλοιπους αγάδες.
Είναι πιθανόν ήταν προστατευόμενος του Μεχμέτ Πασά Sokollu, ο οποίος ήταν ο μεγάλος βεζίρης του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Kanuni μεταξύ 1565 και 1579 και ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την οθωμανική κατάκτηση της Υεμένης το 1571.
Το 1595, οι λευκοί ευνούχοι στο παλάτι αντικαταστάθηκαν από τους μαύρους ευνούχους, τη περίοδο που Σουλτάνου Μεχμέτ III ανέβηκε στο θρόνο (R. 1595-1603) και έγινε Βαλιντέ Σουλτάνα η Σαφιγιέ (την είδαμε και στο κείμενο για το γενί τζαμί, ήταν μια Βαλιντέ που επηρέασε αρκετά την διοίκηση της Αυτοκρατορίας, το θέμα αυτό θα είναι και το επόμενο κείμενο μου,). Οι μαύροι ευνούχοι θεωρήθηκαν πιο αξιόπιστοι για το χαρέμι από ότι οι λευκοί ευνούχοι.
Πέρα από αυτά, παραμένει μυστήριο γιατί χτίστηκε αυτό το τζαμί. Υπάρχουν δυο ερμηνείες για αυτό. Πρώτον, το ότι στην περιοχή κατοικούσαν αρκετοί μουσουλμάνοι και δεύτερον, ίσως να υπήρχαν και άλλα τζαμιά για τα οποία δεν υπάρχουν κάποιες αναφορές. 
Ο Hüseyin Αγά , είναι θαμμένος στην αυλή του τζαμιού μαζί με τον Davut Αγά. Υπάρχει επίσης μια κρήνη η οποία κατασκευάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Sinan. 


















Κατά τον 20ο αιώνα, ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ έγραψε ένα ποίημα για τη μοναξιά του Χουσεϊν Αγά Τζαμί. Ενώ συνεχίζει να κάθεται ήσυχα ως τώρα όπως έκανε τότε Istiklal Caddesi, τουλάχιστον θα πρέπει να αποκατασταθεί με την πρώην ομορφιά του.
Το τζαμί αναστηλώθηκε το 1934 μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά.











το ποίημα του Χικμέτ(δυστυχώς στα τουρκικά)

Havsalam almıyordu bu hazin hali önce
Ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce
Dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım;
Allahımın ismini daha çok candan andım.
Ne kadar yabancısın böyle sokaklarda sen!
Böyle sokaklarda ki, anası can verirken,
Işıklı kahvelerde kendi öz evladı var...
Böyle sokaklarda ki, çamurlu kaldırımlar,
En kirlenmiş bayrağın taşıyor gölgesini,
Üstünde aşüfteler yükseltiyor sesini.
Burda bütün gözleri bir siyah el bağlıyor,
Yalnız senin göğsünde büyük ruhun ağlıyor.
Kendi elemim gibi anlıyorum ben bunu,
Anlıyorum bu yerde azap çeken ruhunu
Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen
Bir arkadaş bulurdun ruhumu görebilsen!
Ey bu caminin ruhu: Bize mucize göster
Mukaddes huzurunda el bağlamayan bu yer
Bir gün harap olmazsa Türkün kılıç kınıyla,
Baştan başa tutuşsun göklerin yangınıyla!






Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αγία Σοφία, Ayasofya

Σήμερα είχα μια πολύ ωραία συζήτηση για την Αγια Σοφιά...το στολίδι της Κωνσταντινούπολης... και για τον αν πρέπει να μείνει μουσείο ή να ανοίξει ξανά ως εκκλησία ή ως τέμενος...περιμένω και τις δικές σας απόψεις πάνω στο ζήτημα.... 

Bugun çok güzel bir konuşma vardım....Ayasofya müzesine için... sen ne düşünüyorsun??? cami, ortodox kilisesi yada müze??? Benim Türkçe çok iyi değil...simdi oğreniyorum bu sebeple çok ozur dilerim...





Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η έννοια της λέξης δερβίσης.

Σε προηγούμενο κείμενο, είχα αναφερθεί στους Αγίους του Ισλάμ, τους δερβίσηδες  Η λέξη δερβίσης, "Derviş", αποτελείται από πέντε γράμματα στην παλιά τούρκικη γραφή
  • το πρώτο γράμμα το -d, σημαίνει το να εγκαταλείπω τον κόσμο.
  • το δεύτερο γράμμα το -r, σημαίνει εγκαταλείπω την υποκρισία.
  • το τρίτο γράμμα το -v, που σημαίνει εγκαταλείπω την ύπαρξη μου.
  • το τέταρτο γράμμα το -y, σημαίνει εγκαταλείπω το ψέμα.
  • και το πέμπτο, σύμφωνα με την παλιά γραφή είναι το, που σημαίνει εγκαταλείπω την λαγνεία.


Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Yeni Cami/ Γενί Τζαμί

η εξωτερική άποψη 
Όποιος έχει περάσει από την περιοχή του Κεράτιου Κόλπου και  συγκεκριμένα από το Εμίνονου, τότε είναι αδύνατον να μην έχει πέσει η ματιά του στο επιβλητικό τζαμί της περιοχής, το Γενί Τζαμί ή το Τζαμί της Βαλιντέ Σουλτάνας.

Η κατασκευή του αυτοκρατορικού αυτού Τζαμιού ξεκίνησε το 1597 από την Σουλτάνα Σαφιγιέ, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Γ'. Ο πρώτος αρχιτέκτονας που ανέλαβε το έργο ήταν ο Νταβούτ Αγάς, μαθητής του περίφημου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. 

Μετά τον θάνατο του Νταβούτ αγά, το έργο το ανέλαβε ο Νταλγκίτς Αχμέτ Αγάς. Η κατασκευή διήρκεσε αρκετά χρόνια και πέρασε από πολλές περιπέτειες και ολοκληρώθηκε από την Τουρκιάν Χατιτζέ Σουλτάνα.
το εσωτερικό του τεμένους 

Η κατασκευή σταμάτησε για κάποιο καιρό, όταν ανέβηκε στο θρόνο  ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Α', ο οποίος δεν είχε ενδιαφερθεί στο να συνεχίσει το έργο.

Το 1661 η Τουρκιάν, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Δ', η οποία προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Μουσταφά Αγά. Το 1663, μετά από 66 χρόνια, το έργο ολοκληρώθηκε, οπότε και δόθηκε σε λειτουργία για το κοινό.

από την γέφυρα του Γαλατά
Το Γενί Τζαμί αποτελούσε ένα kulliye, το οποίο ήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα, στου οποίου το κέντρο υπήρχε το τέμενος και στο εξωτερικό χώρο υπήρχαν μεντρεσέδες, κουζίνες, φούρνοι, χαμάμ, ντουρουσσίφα ( θα αναφερθώ σε αυτά σε επόμενο κείμενο)  και άλλα κτίρια για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Η Σαφιγιέ, ήθελε να χτίσει το τζαμί στην περιοχή του Εμίνονου, καθώς εκεί υπήρχε μια Εβραϊκή κοινότητα με μεγάλη επιρροή.







η αυλή του τεμένους
Οι τοίχοι του, με το πέρασμα των χρόνων κατεδαφίστηκαν. Οι μεντρεσέδες επίσης δεν άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Η Αιγυπτιακή αγορά ( γνωστοί σε όλους  μας) είναι η κλειστή αγορά του Τζαμιού.

Επίσης στο kulliye υπάρχει ο τάφος της Σουλτάνας Χατιτζέ καθώς και ηγεμόνων και πριγκίπων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

PAOK-BESIKTAS, TWO PLAYERS, ONE TEAM

Το σημερινό μου άρθρο, αφορά δυο παίκτες οι οποίοι φόρεσαν την φανέλα και της Μπεσίκτας και του ΠΑΟΚ, πρόκειται για δυο Μαυροβούνιους καλαθοσφαιριστές.

Μπορεί η λίστα των παικτών που έχουν παίξει και στις δυο ομάδες να μην είναι μεγάλη, παρόλα αυτά αξίζει να αναφερθώ έστω σε αυτούς τους δυο καλαθοσφαιριστές. Αυτοί είναι ο Ντζούρο Οστοϊτς και ο Πρεντραγκ Ντρόμπνιακ. 

Ο Όστοϊτς, γεννήθηκε το 1976, την περίοδο 2006-2007 μεταγράφηκε στην Μπεσίκτας , στην οποία έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 οπότε και αποχώρησε για να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
ο Οστοϊτς με την Μπεσίκτας

ο Οστοϊτς με τον ΠΑΟΚ
Απο την άλλη πλευρά ο Ντρόμπνιακ, ο οποίος έγινε αρκετά γνωστός στο κοινό από την παρουσία του τόσο με την εθνική Σερβίας όσο και με την παρουσία του στο NBA, καθώς και σε αρκετές σημαντικές ομάδες της Ευρώπης. Την περίοδο 2007-08 αγωνίστηκε στην Μπεσίκτας και την χρονιά 2009-2010 αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ.

ο Ντρόμπνιακ με την Μπεσίκτας

ο Ντρόμπνιακ με τον ΠΑΟΚ

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δυο παίκτες έχουν αγωνιστεί και με την φανέλα της Παρτιζάν.

PAOK-BESIKTAS, THIS FRIENDSHIP MUST GO ON

Atmaca, Sparrow Hawk


part 1 


part 2 

Kayseri

Kayseri is a large and industrialized city in Central Anatolia, Turkey. It is the seat of Kayseri Province. The city of Kayseri, as defined by the boundaries of Kayseri Metropolitan Municipality, is structurally composed of five metropolitan districts, the two core districts of Kocasinan and Melikgazi, and since 2004, also Hacılar, İncesu and Talas. In conjunction with the addition of new districts and first stage municipalities into the metropolitan area, the city's population, which was 536,000 in 2000, was 1,050,000 in 2011. Kayseri is located at the foot of the extinct volcano Mount Erciyes that towers 3916 m over the city. Its inhabitants (Kayserili) are renowned for their alertness, entrepreneurial spirit and a strict understanding regarding the management of economies, the last point having been the subject of more than a few legends in Turkey.wealth of the city itself is a blend of modernity. The city is often cited in the first ranks among Turkey's cities that fit the definition of Anatolian Tigers.