Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γέφυρα του Βοσπόρου

Από την αρχαιότητα ακόμα υπήρχε η ιδέα κατασκευής μιας γέφυρας που θα ένωνε τις δυο ακτές του Βοσπόρου. Μια πρώτη προσωρινή γέφυρα κατασκευάστηκε από τον Πέρση Δαρείο Α', με σκοπό την μεταφορά των στρατευμάτων του. 
Η ιδέα της κατασκευής μιας μόνιμης γέφυρας ανήκει στον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ το 1900,  κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Γέφυρα του Βοσπόρου

Τελικά το 1957, η ιδέα αυτή ξεκινά να υλοποιείται, με απόφαση του 13ου Τούρκου Πρωθυπουργού, Αντνάν Μεντερές, ξεκινά η σχεδίαση της 1ης γέφυρας του Βοσπόρου από τους Άγγλους σχεδιαστές Sir Gilbert Roberts και William Brown. Το δομικό σχεδιασμό ανέλαβε η εταιρία  Freeman Fox & Partners, με την οποία το Τούρκικο κράτος υπέγραψε συμβόλαιο το 1968. Το Φεβρουάριο του 1970 ξεκίνησε η κατασκευή της γέφυρας από την τούρκικη κατασκευαστική εταιρία  Enka Construction & Industry Co.,την Αγγλική   Cleveland Bridge & Engineering Company και την Γερμανική  Hochtief AG. Για την κατασκευή εργάστηκαν συνολικά 35  μηχανικοί και 400 εργάτες, η γέφυρα ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1973 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Φαχρί Κορουτούρκ και τον Πρωθυπουργό Ναϊμ Ταλού. Το κόστος ανήλθε στα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Η γέφυρα ενώνει το Ορτακόι στην ευρωπαϊκή πλευρά με το Μπεηλέρμπεη στην ασιατική και είναι για οδική χρήση. Είναι μια κρεμαστή γέφυρα με κεντρικό άνοιγμα 1.074 μέτρα και συνολικό μήκος 1.510 μέτρα. Το κατάστρωμα της γέφυρας είναι 64 μέτρα πάνω από το νερό.
Η γέφυρα σήμερα αποτελεί την 21η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.












'






Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σελιμιγιέ Τζαμί

Για ακόμη μια φορά θα ασχοληθώ με ένα έργο του αρχιτέκτονα Σινάν, γνωστός ως Μιμάρ Σινάν. 'Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα κείμενα μου έτσι και σε αυτό, ότι ο Σινάν ήταν ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής περιόδου, έζησε σε μια εποχή ιδιαίτερης ακμής της Αυτοκρατορίας  και συνέβαλε τα μέγιστα στην ακμή της Οθωμανικής τέχνης.  Ήταν ο αρχιτέκτονας 3 Σουλτάνων, του Σουλεϊμάν Α', Σελίμ Β' και Μουράτ Γ'.  Πέθανε σε ηλικία 99 χρονών (1489-1588). Ο τάφος του βρίσκεται στο Σουλεϊμάνιγιε.
Αυτή τη φορά δεν θα ασχοληθώ με κάποιο έργο του στην Πόλη, αλλά με το Σελιμιγιέ Τζαμί στην Ανδριανούπολη. Το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο και ομορφότερο έργο του Σινάν. Το τζαμί κατασκευάστηκε από το 1569 και ολοκληρώθηκε το 1579, την περίοδο του Σουλτάνου Σελίμ Β'. 
Το τζαμί αυτό, αποτελεί την χαρακτηριστικότερη απόδοση του Οθωμανικού "κουλιγιέ". Το κουλιγιέ όπως είχα αναφέρει και στο κείμενο για το Γενί τζαμί στην Πόλη (http://turkeyhistory.blogspot.gr/2013/03/yeni-cami.htmlήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα, στου οποίου το κέντρο υπήρχε το τέμενος και στο εξωτερικό χώρο υπήρχαν μεντρεσέδες, κουζίνες, φούρνοι, χαμάμ, ντουρουσσίφα  και άλλα κτίριαme με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Το Σελιμιγιέ περιλαμβάνει  μεντρεσέδες (Ισλαμικά σχολεία), ένα σκεπαστό παζάρι, ένα κτήριο με ρολόι, εξωτερικό κήπο και μια βιβλιοθήκη.
Το τζαμί, σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.


Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τούρκικη Λογοτεχνία. Ναζίμ Χικμέτ, μέρος 1.

Ο Ναζίμ Χικμέτ, ένας από τους σημαντικότερους Τουρκους κομμουνιστές ποιητές, γεννήθηκε το 1902 στην τότε Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν διοικητής της Οθωμανικής αυοκρατορίας, για τον λόγο αυτό και ο Χικμέτ τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε αλλάζοντας αρκετούς τόπους κατοικίας, όπως αναφέρι και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του.
Τα έργα του μεταφράστηκαν σε αρκετές γλώσσες. Στα ελληνικά τη μεάφραση την έκανε ο Γιάννης Ρίτσος. Κάποια από αυτά μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Λοϊζο.
Ένα από αυτά τα ποιήματα είναι και το "Για τη ζωή".
Για τη ζωή
Ἡ ζωὴ δὲν εἶναι παῖξε-γέλασε
Πρέπει νὰ τήνε πάρεις σοβαρά,
Ὅπως, νὰ ποῦμε, κάνει ὁ σκίουρος,
Δίχως ἀπ᾿ ὄξω ἢ ἀπὸ πέρα νὰ προσμένεις τίποτα.
Δὲ θά ῾χεις ἄλλο πάρεξ μονάχα νὰ ζεῖς.
Ἡ ζωὴ δὲν εἶναι παῖξε-γέλασε
Πρέπει νὰ τήνε πάρεις σοβαρὰ
Τόσο μὰ τόσο σοβαρὰ
Ποὺ ἔτσι, νὰ ποῦμε, ἀκουμπισμένος σ᾿ ἕναν τοῖχο
μὲ τὰ χέρια σου δεμένα
Ἢ μέσα στ᾿ ἀργαστήρι
Μὲ λευκὴ μπλούζα καὶ μεγάλα ματογυάλια
Θὲ νὰ πεθάνεις, γιὰ νὰ ζήσουνε οἱ ἄνθρωποι,
Οἱ ἄνθρωποι ποὺ ποτὲ δὲ θά ῾χεις δεῖ τὸ πρόσωπό τους
καὶ θὰ πεθάνεις ξέροντας καλὰ
Πὼς τίποτα πιὸ ὡραῖο, πὼς τίποτα πιὸ ἀληθινὸ
ἀπ᾿ τὴ ζωὴ δὲν εἶναι.
Πρέπει νὰ τηνε πάρεις σοβαρὰ
Τόσο μὰ τόσο σοβαρὰ
Ποὺ θὰ φυτέυεις, σὰ νὰ ποῦμε,
ἐλιὲς ἀκόμα στὰ ἑβδομῆντα σου
Ὄχι καθόλου γιὰ νὰ μείνουν στὰ παιδιά σου
Μὰ ἔτσι γιατὶ τὸ θάνατο δὲ θὰ τόνε πιστεύεις
Ὅσο κι ἂν τὸν φοβᾶσαι
Μὰ ἔτσι γιατί ἡ ζωὴ θὲ νὰ βαραίνει
πιότερο στὴ ζυγαριά.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση στον κόσμο.

Αν ψάχνετε για σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, τότε ναι... είστε στο σωστό μέρος. Σήμερα αποφάσισα να γράψω για ένα ακίνητο στην Πόλη, το οποίο είναι προς πώληση.  Πρόκειται για το πιο ακριβό ακίνητο που είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο το κόσμο. 
Αναφέρομαι στο αρχοντικό του Ζεκί Πασά, στην περιοχή  του Ρούμελι Χισάρ στην Πόλη. Κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα από τον σημαντικό Γάλλο-Οθωμανό Αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury.Ο πρώτος ιδιοκτήτης, ήταν ο Ζεκί Πασάς, ο οποίος ήταν διευθυντής της Στρατιωτικής Σχολής, την περίοδο του Σουλτάνου Αμπντούλχαμίτ.
  
  













Η αρχική τιμή για το ακίνητο είναι $115.000.000. Το ακίνητο, έχει 5 ορόφους και πρόσβαση και από θάλασσα και από τον κήπο.





























Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τούρκοι εθελοντές γιατροί, ετοιμάζονται να ανοίξουν νοσοκομείο στην Αιθιοπία.


Το ίδρυμα υγείας Μαρμαρά (MASFED) και το Τούρκικο ίδρυμα Kimse Yok Mu (είναι κανείς εδώ;), ετοιμάζονται να ανοίξουν ένα νοσοκομείο στην Αφρικανική χώρα, στην οποία ο μέσος όρος ζωής είναι μόνο τα 40 χρόνια.

Το νοσοκομείο, 40 κλινών, αναμένεται να ανοίξει την 1 Αυγούστου. Συνολικά 50 νοσηλευτές από την Τουρκία και την Αιθιοπία, θα εξυπηρετήσουν τους ασθενείς του νοσοκομείου. Οι δέκα γιατροί, οι οποίοι θα εργαστούν στο νοσοκομείο θα είναι Τούρκοι. Πέντε από αυτούς θα μένουν μόνιμα στην Αιθιοπία, ενώ οι υπόλοιποι θα μένουν στη χώρα για ένα διάστημα 3-6 μηνών. Το νοσοκομείο θα παλέψει κυρίως στην πρόληψη και καταπολέμηση επιδημιών όπως η μαλάρια, Ιλαρά, μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και ο τυφοειδής πυρετός,  που αποτελούν τα βασικά προβλήματα της χώρας, καθώς και τη παιδική θνησιμότητα. Μιλώντας στην Today's Zaman, ο Πρόεδρος της MASFED Ahmet Seyfi Gözaydın είπε, :’’Η περιοχής του Χαράρι στην Αιθιοπία, ήταν παλαιότερα υπό  την διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  του προκατόχου της Τουρκίας, έτσι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή. Όταν το νοσοκομείο ανοίξει, οι φίλοι μας ( γιατροί, μέλη της οργάνωσης)  θα αφήσουν τις δουλειές τους στην Τουρκία και θα πάνε στην περιοχή του Χαράρι, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Η ειδικότητα, των γιατρών που θα μείνουν  μόνιμα στην Αιθιοπία, έχει ήδη αποφασιστεί. Θα είναι ένας ουρολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γενικός χειρούργος, ένας παθολόγος και ένας ειδικός σε εσωτερικές ασθένειες. Οι υπόλοιποι προσωρινοί ιατροί θα προέρχονται από άλλες ειδικότητες.

Αυτοί οι γιατροί θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό με καταγωγή από την Αιθιοπία, που θα εργαστούν στο νοσοκομείο, θα περάσουν ειδική εκπαίδευση στη Τουρκία.
Οι αρχές της Αιθιοπίας, είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες από την μεγάλη αυτή επένδυση, ο πρόεδρος του MASFED, δήλωσε ότι το άνοιγμα του νοσοκομείου στην  Αιθιοπία θα βοηθήσει αρκετά τον γηγενή πληθυσμό, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πηγή : Today's Zaman, April 1, 2013






Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σαν τον Κερέμ...

Θα μου επιτρέψετέ φίλοι μου, να αναφερθώ και σήμερα να ασχοληθώ για άλλη μια φορά , με την τούρκικη ποίηση. Όπως ήδη καταλάβατε οι παλιοί αναγνώστες, θα αναφερθώ στον Ναζίμ Χικμέτ. Εύχομαι μόνο μέσω των κειμένων μου για τον Μεγάλο Τούρκο Ποιητή, να τον γνωρίσετε και να τον αγαπήσετε και εσείς τόσο όσο και εγώ.
Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα από τα πολύ γνωστά του ποίηματα, το οποίο έχει γίνει σύνθημα στα στόματα πολλών ανθρώπων. Ίσως κάποιο να έχετε καταλάβει ότι αναφέρομαι στο ποίημα "σαν τον Κερέμ". όσοι δυσκολεύεστε να καταλάβετε σε ποιο αναφέρομε, επιτρέψτε μου να σας γράψω ένα απόσπασμα, το οποίο σίγουρα θα έχετε ακούσει κάπου και  κάποτε. 
" Αν δεν καώ εγώ,
αν δεν καείς εσύ,
αν δεν καούμε εμείς,
πως θα γεννούν τα
σκοτάδια λάμψη.."

Το ποίημα αυτό, αποτελεί ένα από τα καλύτερα ερωτικά ποιήματα που έχουν γραφεί. Ο Κερέμ, ένα μυθικό πρόσωπο , δεν θα διστάσει να πέσει νεκρός, δεν θα φοβηθεί να καεί, με μοναδικό σκοπό να σώσει την αγαπημένη του από το πυρωμένο της πουκάμισο.






"Είναι βαρύς ο αγέρας σαν μολύβι
Φωνάζω, φωνάζω, φωνάζω, φωνάζω
Ελάτε γρήγορα σας φωνάζω
Να λιώσουμε το μολύβι
 

Κάποιος μου λέει
Φωτιά θα πάρεις απ’ την ίδια σου φωνή
θα γίνεις στάχτη σαν τον Κερέμ
Που κάηκε απ’ τον έρωτά του
Τόσες δυστυχίες
και τόσοι λίγοι φίλοι.
Είναι λοιπόν κουφά
της καρδιάς σας τ’ αυτιά.
Είναι βαρύς ο αέρας σα μολύβι.
 

Κι εγώ του λέω:
«Ας καώ, ας γίνω στάχτη σαν τον Κερέμ.
αν δεν καώ εγώ
αν δεν καείς εσύ
αν δεν καούμε εμείς
πώς θα γενούν τα σκοτάδια λάμψη;»
Είναι χοντρός ο αγέρας σαν τη γη
Είναι βαρύς ο αγέρας σα μολύβι
Φωνάζω, Φωνάζω, Φωνάζω, Φωνάζω.
Ελάτε γρήγορα σας φωνάζω
να λιώσουμε το μολύβι."


Η απόδοση του στα Ελληνικά έγινε από τον Ρίτσο, το ποίημα μελοποιήθηκε από τον Μάνο Λοϊζο.