Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μήνυμα του Χικμέτ προς τον ελληνικό λαό κατά διάρκεια της δίκης του Νίκου Μπελογιάννη.

"Φίλοι κι αδέλφια της ψυχής μου. Εσείς που πέσατε στις φυλακές και στα νησιά της κόλασης, που σας κρατάν αλυσωμένους μες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης γιατί πολεμάτε για την ανεξαρτησία, το ψωμί και τη λευτεριά του ελληνικού λαού, δεχτείτε την αγάπη και τον θαυμασμό μου.
Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουνε τους ίδιους θανάσιμα μισητούς εχθρούς: τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του.
Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, φιλιωμένοι ο ένας με τον άλλο, με τη βοήθεια των φιλειρηνικών λαών όλου του κόσμου, θα τσακίσουνε στο τέλος αυτούς τους εχθρούς τους. Αυτό το πιστεύω. Ο δικός σας ένδοξος αγώνας είναι μια από τις πιο λαμπρές αποδείξεις ότι θα νικήσει η υπόθεση της ειρήνης, του ψωμιού και της λευτεριάς.
Σας σφίγγω όλους μ' αγάπη στην αγκαλιά μου."

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ 10/8/1951 Βερολίνο

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η προϊσλαμική Τούρκικη λογοτεχνία και η ιστορία της Μουλάν.

Όλοι μας έχουμε δει ή έστω έχουμε ακούσει για την Μουλάν,
Η προϊσλαμική Τούρκικη λογοτεχνία δημιουργήθηκε στην κεντρική Ασία, χώρος δράσης των πρώτων Τούρκικων φύλλων. Χρονικά δεν έχει γίνει γνωστό το πότε τοποθετείται αλλά εκτείνεται μέχρι τον 10ο αιώνα όταν και οι Τούρκοι ασπάζονται το Ισλάμ. Η προϊσλαμική λογοτεχνία χωρίζεται σε δυο μέρη. 

  • Λογοτεχνία του προφορικού λόγου.
  • Λογοτεχνία του γραπτού λόγου.
Η λογοτεχνία του προφορικού λόγου, με την οποία και θα ασχοληθούμε την δημιούργησαν οι Τούρκοι πριν ανακαλυφθεί η γραφή και μεταδόθηκαν στις επόμενες γενιές στόμα με στόμα. Κεντρικό ρόλο παίζουν οι θρησκευτικές τελετές. Οι κατηγορίες των ποιημάτων είναι:
  1. Τα επικά ποιήματα Ντεστάν.
  2. Σάγκου, τα οποία είναι θρηνητικά τραγούδια για νεκρό, μοιρολόγια τα οποία θεωρούνται από τα παλαιότερα ποιητικά είδη της Τούρκικης λογοτεχνίας.
  3. Τα τραγούδια Κοσούκ, που αναφέρονται σε πολέμους, ηρωισμούς, στη φύση και στον έρωτα.
  4. Τα Σαβ, που πρόκειται για κάποιες παροιμίες (διδακτικά αποφθέγματα).
Αρκετά ποιήματα  σώζονται από το Ντιβανού Λουγκατι΄τ Τούρκ του Κασγκαρλή Μαχμούτ του 11ου αιώνα. Το οποίο είχε μορφή λεξικού. Από εδώ παίρνουμε και τα πρώτα δείγματα της προφορικής παράδοσης. 
χάρτης μέσα από το  Ντιβανού Λουγκατι΄τ Τούρκ 

Τα περισσότερα Τούρκικα ποιήματα έγιναν γνωστά από Κινέζικες πηγές. Οι πηγές αυτές κάνουν λόγο για ένα σύνολο ποιημάτων 66 τραγουδιών από την περιοχή της βόρειας Κίνας, η οποία βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Τούρκων. Από αυτά γνωστά είναι μόνο τα 24 τα οποία ήταν δείγματα στρατιωτικής μουσικής. 

Η ιστορία της Μουλάν
 Ανάμεσα στα 24 τραγούδια που αναφέραμε πιο πάνω, ξεχωρίζει το "τραγούδι της Μουλάν". Για όσους αναρωτιέστε πρόκειται για την γνωστή Μουλάν, η ιστορία της οποίας έγινε γνωστή μέσα από την απόδοση της σε κινούμενα σχέδια το 1998. Όπως αναφέρεται και στο τραγούδι πρόκειται για μια κοπέλα η οποία αποφάσισε να στρατολογηθεί καθώς δεν είχε μεγαλύτερο αδελφό  με αποτέλεσμα να πάει η ίδια στον πόλεμο, ο οποίος τελείωσε αίσια και η Μουλάν γύρισε σπίτι της.

Ένα κομμάτι από το τραγούδι στα μεταφρασμένο Ελληνικά.

Έβγαλε τα ρούχα του πολέμου,
Φόρεσε τα ρούχα των παλιών της χρόνων,
Χτένισε τα όμορφα μαλλιά της πλάι στο παράθυρο.
Μπροστά στον καθρέφτη έβαλε ένα τριαντάφυλλο στο κεφάλι της.

από την ταινία κινουμένων σχεδίων



Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ήταν 10 Νοέμβρη...

Ήταν 10 Νοεμβρίου του 1938 και ώρα 9:05 το πρωί. Τα ρολόγια σταμάτησαν, ο Πατέρας των Τούρκων είχε μόλις απεβιώσει. Στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης ο Κεμάλ Ατατούρκ άφησε την τελευταία του πνοή από κίρρωση του ήπατος. Κηδεύτηκε με λαμπρές τιμές, 17 χώρες έστειλαν ειδικούς αντιπροσώπους για να παρακολουθήσουν την κηδεία του. Είναι θαμμένος στο Ανίτκαμπιρμαυσωλείο που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτόν στην Άγκυραχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Emin Onat και το Orhan Arda, που κέρδισαν τον διαγωνισμό της τουρκικής κυβέρνησης το 1941 για ένα «μνημειακό μαυσωλείο» για τον Aτατουρκ, με συνολικά 45 διεθνείς προτάσεις. 
Το μαυσωλείο Ανίτκαμπιρ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Wilhelm Radloff, ο ιδρυτής της Τουρκολογίας.

O Ρώσος επιστήμονας (γεννημένος στη Γερμανία) Wilhelm Radloff (1837-1918), θεωρήθηκε δίκαια ως ο ιδρυτής της Τουρκολογίας και η επιστήμη αυτή χάραξε μια ξεχωριστή γραμμή και πορεία. Μέχρι πριν τις μελέτες του Radloff υπήρχε μεγάλο κενό στην μελέτη σχετικά με την ιστορία των Τούρκων.